Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca

Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca
Cel mai bun pret
de la 390RON / pers
Rezerva acum
Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca

Circuit Spiritualitate si cultura romaneasca

Program Romania 2019

Ziua 1: Bucuresti - Targu Jiu (300 km) (2 nopti)

Plecare la ora 08:00 din Bucuresti cu destinatia Targu Jiu, locul de bastina al marelui sculptor Constantin Brancusi, supranumit “poetul formelor cioplite”.

 

La 50 km dupa Ramnicu Valcea, vizitam Complexul Muzeal Maldaresti, ce cuprinde celebrele “cule” Greceanu si Duca, locuinte-turn ridicate de boierii olteni in sec. XIX. Culele aveau functie de aparare impotriva atacurilor din timpul Razboiului de Independenta si ale cetelor de haiduci. In interior, culele reprezinta adevarate muzee etnografice, ce adapostesc numeroase obiecte de port popular, textile, lemn, ceramica si tablouri ale familiilor boieresti.

 

Urmatoarea oprire este la doar cativa km de Maldaresti, in localitatea Horezu, unul dintre cele mai importante centre de ceramica populara din Romania. Obiectele de ceramica sunt realizate aici in continuare prin metode traditionale – roata olarului, cuptoare orizontale pe lemne, obiecte de finisat traditionale, iar “cocosul de Horezu” este simbolul local, motiv prezent pretutindeni. Vom vizita un atelier de ceramica populara, dupa care mergem la Manastirea Hurezi, situata la poalele Muntilor Capatanii, complex de arhitectura tipic stilului brancovenesc.

 

Dupa binemeritata pauza de pranz,  vizitam Pestera Polovragi, impunatoare prin galeria inalta de la intrare, ce se numara printre primele 3 pesteri din Romania ca numar de vizitatori. Legenda spune ca aici s-a retras zeul Zamolxe al dacilor dupa ce Dacia a fost cucerita de catre Imperiul Roman si exista o formatiune calcaroasa ce seamana cu un jilt, numita “Tronul lui Zamolxe”. Cu ocazia vizitarii pesterii, se vor putea admira o multitudine de forme de exocarst deosebit de interesante – stalactite, stalagmite, draperii si coloane.

 

Din cercetarile speologice efectuate pana in prezent, pestera are o lungime de peste 11 km si este sapata intr-un perete din Cheile Oltetului, unde se gaseste cea mai mica distanta dintre 2 munti din Romania – 90 cm intre Muntii Parang si Muntii Capatanii.

 

Ne continuam drumul catre vest si seara vom ajunge la Targu Jiu, unde ne vom caza in urmatoarele 2 nopti.


Ziua 2: Targu Jiu - Hobita - Manastirea Tismana (130 km)

Ziua incepe cu un tur pietonal al centrului orasului Targu Jiu. Principalul obiectiv turistic este Ansamblul sculptural Constantin Brancusi. In Parcul Central de pe malul Jiului vom admira doua dintre cele mai reprezentantive monumente ale renumitului artist, Poarta Sarutului si Masa Tacerii.

 

Poarta Sarutului este un arc de triumf construit din travertin si simbolizeaza triumful vietii asupra mortii.

 

Masa Tacerii este realizata din calcar si simbolizeaza, impreuna cu cele 12 scaune in forma de clepsidra care o inconjoara, masa de dinaintea confruntarii.

 

Coloana Infinitului (sau Coloana fara sfarsit, care este denumirea originala a monumentului) are inaltimea de 29 metri si se afla la mica distanta de parc, pe aceeasi axa vest-est cu primele 2 monumente. Coloana este dedicata soldatilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial.

 

La cativa kilometri de Targu Jiu, vom vizita locul natal al marelui sculptor. Casa memoriala se afla in satul Hobita, asezare straveche cu o traditie in cioplitul lemnului . Imaginea satului natal a fost păstrată cu sfinţenie de marele artist, mărturisind că „nu aş fi fost nimic şi nu aş fi dăltuit nimic fără Hobiţa, fără porţile şi fântânile ei, care au însemnat, pentru mine, o adevărată Academie de Belle-Arte“.

 

Ultimul obiectiv al acestei zile este Manastirea Tismana, situata la 30 km vest de Targu Jiu, una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca, fondata in sec. XIV. Numita de Grigore Alexandrescu “cea mai veche si mai mareata dintre manastirile de peste Olt”, de George Cosbuc “maret cuib al Basarabilor” si de Alexandru Vlahuta “o lume de inchipuiri, de basme”, Tismana a avut un rol important in mentinerea credintei ortodoxe de-a lungul secolelor.

 

Dupa vizitarea manastirii, ne intoarcem la hotel.


Ziua 3: Targu Jiu - Curtea de Arges - Targoviste - Bucuresti (350 km)

Plecare din Targu Jiu catre Curtea de Arges, un loc plin de istorie, legende, un loc linistit si frumos unde vom descoperi impreuna Manastirea Curtea de Arges, locul unde isi dorm somnul vesnic regii Romaniei.

 

Mănăstirea Curtea de Argeș este o capodoperă a arhitecturii romanesti,  ctitorie a lui Neagoe Basarab. Tradiția este strâns legată de această ctitorie care a născut multe legende , precum cea a meșterului Manole. Mănăstirea a fost ridicată în stil bizantin, ca şi celelalte biserici din zonă, dar aceasta prezintă şi influenţe arabe şi persane în detaliile exterioare, ceea ce îi conferă o notă de unicitate.

 

Ajunsi  aici traversam  părculeţul din apropiere pentru a vedea Fântâna Meşterului Manole. Legenda ne povesteşte că aici s-ar fi stins sufletul lui Manole când s-a aruncat de pe biserică, dupa ce o zidise pe Ana, loc în care ar fi ţâşnit izvorul.

 

Dupa ce incheiem vizitele la Curtea de Arges, luam pauza de pranz si plecam catre Targoviste.

 

Fiind Curtea Domneasca si Capitala Tarii Romanesti pentru aproape 300 de ani, de aici au facut istorie unii dintre cei mai mari conducatori ai neamului romanesc, Mircea Cel Batran, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

 

Cele mai importante edificii din incinta Curtii Domnesti sunt: ruinele Palatului domnesc, Biserica Mare Domneasca, ctitorita de Petru Cercel, unde se pastreaza in stare excelenta pictura originala din sec. XVII, Biserica Sfanta Vineri sau Biserica Mica Domneasca si Turnul Chindiei, monument simbol al orasului, construit de Vlad Tepes in jurul anului 1460.

 

Retur la Bucuresti.

Tarifele sunt calculate pentru un grup minim de 40 de persoane. Pentru un grup mai mic de  platitori, tarifele se recalculeaza.

 

2 nopti cazare cu mic dejun, loc in camera dubla

Transport autocar

Ghid autorizat

Taxele de intrare obiective

Supliment demipensiune 100 lei/persoana

Alte servicii neincluse in pret

Atentie! Tarifele sunt calculate pentru un grup minim de 40 de persoane. Pentru un grup mai mic de  platitori, tarifele se recalculeaza.

 


Rezervare online

Serviciu Perioade Disponibilitate Pret
Serviciu
accommodation

2 adulti

Perioade
Disponibilitate
disponibil
Pret
78000RON
2 nopti

Info Practic

Tarifele sunt calculate pentru un grup minim de 40 de persoane. Pentru un grup mai mic de  platitori, tarifele se recalculeaza.